めんつゆグアム流 レシピ・作り方
材料(作りやすい量人分)
- 醤油 soy sauce 200cc
- みりん mirin 大匙3Tbsp
- 砂糖 sugar 大匙3Tbsp
- 顆粒だし Hondashi 大匙1
作り方
- 1 小鍋にみりんを入れて沸騰させ、アルコールをとばす。砂糖、顆粒だしを加えて溶かし、醤油も加えて加熱する。表面に膜がはったようなかんじになったら火を止める。(ふっとうさせない)
- 2 布巾をかけて自然に冷ます。1日そのままおく。使うときに水で3~4倍にうすめる。
- 3 Pour mirin into a small pot, bring to boil until alcohol is gone.
- 4 Add sugar, Hondashi, stir to resolve.
- 5 Add soy sauce, heat until the temperature comes to 175F, cover with a cloth, let cool.
-
6
Let sit for a day in room temperature.
Dilute with 3 to 4 parts of water when use. - 7 About 3 Tbsp per serving. Keep the rest refrigerated. The flavor gets milder as it sits.
関連情報
- カテゴリ
- そばつゆ・そうめんつゆめんつゆ
レポートを送る
1 件
つくったよレポート(1件)
-
hottyoi2015/04/19 23:32早速作ってみました♪揚げ玉も入れて美味しく頂きました(^^@)