たぬきうどん Tanuki udon noodle レシピ・作り方

たぬきうどん Tanuki udon noodle
  • 約30分
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揚げ玉のサクサク感がアクセントのたぬきうどん。Enjoy the crispy texture of Tempura bits!

材料(2人分)

  • うどん 2玉
  • 乾燥わかめ 3g
  • 小ねぎ(小口切り) 2本分
  • <天かす>
  • A)小麦粉 大さじ2
  • A)冷水 大さじ2
  • A)塩 少々
  • 揚げ油 適量
  • B)だし汁 2カップ
  • B)醤油・みりん・酒 各大さじ2
  • ---English---
  • Serves: 2 servings
  • 2 portions (9 oz) Udon noodle
  • 1 Tbsp. Dried Wakame seaweed
  • 2 stalks, chopped finely Scallion
  • <Tempra bits>
  • A: 2 Tbsp. All purpose flour
  • A: 2 Tbsp. Cold water
  • A: A dash Salt
  • <Soup>
  • B: 1 2/3 US cups Dashi stock
  • B: 2 Tbsp. Soy sauce
  • B: 2 Tbsp. Mirin
  • B: 2 Tbsp. Sake

作り方

  1. 1 材料です。
    Ingredients.
  2. 2 わかめは水に浸けて戻し、水気をよくしぼる。
  3. 3 <天かすの作り方>
    ボールにAをいれて混ぜ合わせる。
  4. 4 180℃に熱した油の中に、菜箸を数本を使い混ぜたAをつけ、箸を振りながら油の中へ落とす。きつね色に揚がったら、網ですくい油を切る。
  5. 5 <うどんつゆ>
    鍋にBをいれて火にかけ、ひと煮立ちさせる。
  6. 6 別の鍋に湯を沸かし、表示通りにうどんをゆで、水気をしっかり切って器に盛る。
  7. 7 器にうどんをいれ、うどんつゆをかけて、わかめ、揚げ玉、こねぎをのせる。
  8. 8 <In English>
  9. 9 Place the dried Wakame seaweed in water to soften, and drain well.
  10. 10 How to make Tempura bits:
    Put ingredients A in a bowl and mix.
  11. 11 In a frying pan, preheat oil to 356°F=180℃.
  12. 12 Hold several chopsticks together, and dip into the mixture A:.
  13. 13 Drop bits of the mixture into the oil by shaking them off the chopsticks.
  14. 14 When they have browned lightly, scoop them out of the oil with a kitchen skimmer.
  15. 15 <Soup>
    Heat soup ingredients B: in a pot, and bring them to a boil.
  16. 16 Boil the Udon noodles according to instructions, and drain well. Place in a bowl.
  17. 17 Pour the soup into the bowl. Garnish with wakame seaweeds, Tempura bits and green onions.

きっかけ

管理栄養士 柴田真希さんのレシピです。

  • レシピID:1460015347
  • 公開日:2017/01/25

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つくったよレポート(1件)

  • まいボーイ
    まいボーイ
    2020/09/27 15:57
    たぬきうどん Tanuki udon noodle
    天かすは市販品ですが(スミマセン)お出汁や盛り付け参考にさせてもらいました!美味しかったですー(*^^*)♪♪