すき焼き丼 Sukiyaki(over rice) レシピ・作り方
材料(2~3人分)
- ご飯
- お好みの量
- 牛肉薄切り
- 200~250g
- 白ネギ
- 1/2本
- 糸こんにゃく
- 1袋
- 春菊
- 1束
- しいたけ
- 4~5個
- 焼き豆腐
- 1/2丁
- サラダ油
- 大さじ1.5
- ●醤油
- 大さじ4
- ●酒
- 大さじ1
- ●みりん
- 大さじ3
- ●砂糖
- 大さじ1
- ●水
- 大さじ2
- 紅ショウガ
- お好みで
- (2~3 servings)
- Cooked Rice
- 2~3 servings
- Sliced Beef
- 200~250g
- White Leek
- 1/2
- Thread konjac
- 1 pack
- Crown daisy
- 1 bunch
- Shiitake Mushroom
- 4~5 pieces
- Roasted Tofu
- 1/2 cake
- Vegetable Oil
- 1.5 Tablespoon
- ●Soy Sauce
- 4 Tablespoon
- ●Sake
- 1 Tablespoon
- ●Sweet Sake
- 3 Tablespoon
- ●Sugar
- 1 Tablespoon
- ●Water
- 2 Tablespoon
- Red Ginger
- Optional
作り方
-
- 1
-
- 白ネギは斜め切り、春菊は洗って半分に切り、しいたけはいしづきを取って半分のそぎ切りにする。
-
- 2
-
- 焼き豆腐は一口大に切る。
-
- 3
-
- 糸こんにゃくは熱湯にくぐらせてから冷ましておく。
-
- 4
-
- ●を小鉢に合わせて混ぜておく。
-
- 5
-
- 鍋を中火で熱してにサラダ油を入れ、白ネギを焼く(裏表1分ずつくらい)。牛肉も加えて焼く。
-
- 6
-
- (4)と糸こんにゃく、豆腐、しいたけを入れ、沸騰したら中火にして8分ほど煮る。
-
- 7
-
- 春菊を入れて3分程したら火を止める。どんぶり鉢に温かいご飯を入れ、その上に具材と紅ショウガ(お好みで)のせる。
-
- 8
- Cut white leek diagonally, wash and cut crown daisy into half.
-
- 9
- Remove shiitake stone, cut shiitake into half. Cut tofu into bite size
-
- 10
- Put thread konjac into boiling water, then let it cool. Mix ● in a small bowl.
-
- 11
- Heat pan with medium heat,and put vegetable oil. Cook white leek for 1 minute both sides.
-
- 12
- Put beef and cook for about a couple of minutes.
-
- 13
- Add (4), Roasted Tofu, thread conjak and Shiitake Mushroom and bring to a boil.
-
- 14
- Put the lid and cook for about 8 minutes. Add crown daisy and cook for about 3 min.
-
- 15
- Put cooked rice in a small bowl, put (14) and red ginger (optional).
おいしくなるコツ
お肉はお好みのタイプで☆Quality of beef is your choice☆
きっかけ
すき焼きを手軽に食べたくて☆Very easy Sukiyaki recipe☆
関連情報
- カテゴリ
-
すき焼き
- 料理名
-
すき焼き丼 Sukiyaki(over rice)