ふろふき大根 / Radish with Miso レシピ・作り方

ふろふき大根 / Radish with Miso
  • 1時間以上
楽天レシピ
楽天レシピ 公式
柚子の香りが食欲そそる、大根を軟らかく煮たほっこりおかず。The aroma of Yuzu will stimulate your appetite.

材料(2人分)

  • 大根 2/3本
  • 米のとぎ汁 かぶる程度(1000ml)
  • だし汁 600ml
  • ひとつまみ
  • (A)赤味噌 大さじ3
  • (A)砂糖 大さじ1
  • (A)酒 大さじ1.5
  • (A)みりん 大さじ1.5
  • 柚子皮(あれば) 適量
  • ---English---
  • Serves: 2 servings
  • 2/3 Daikon radish
  • 4 US cups Water after washing rice
  • 2 1/3 US cups Dashi stock
  • A pinch of Salt
  • Yuzu rind, If you like
  • A:3 Tbsp. Dark-brown Miso
  • A:1 Tbsp. Sugar
  • A:1 1/2 Tbsp Sake
  • A:1 1/2 Tbsp. Mirin

作り方

  1. 1 材料です。
    Ingredients.
  2. 2 大根は3㎝厚さに切って皮を向き、面取りをして十字に切り込みを入れる。(かくし包丁)
  3. 3 鍋に大根と米のとぎ汁を入れ火にかける。串がすっとささるまで弱火で40分ほど煮る。
  4. 4 ざるにあけて大根を洗い、鍋にだし汁と塩をいれて大根を戻し、弱火で30分ほど煮る。
  5. 5 Aをよく混ぜ合わせて小鍋にいれ、混ぜながら弱火で1~2分煮詰めて味噌だれを作る。
  6. 6 器に大根を盛りつけ、味噌だれをかけて柚子皮をちらす。
  7. 7 English:
    Cut the Daikon radish into 1 1/2 inch (3cm) thick.
  8. 8 Peel and bevel the edges , and make a cross-shape incision on one end.
  9. 9 Place the Daikon radish in a pot, and pour in the water in which rice has been washed.
  10. 10 Simmer over a low heat until tender by sticking a skewer into the Daikon radish (40 min).
  11. 11 Drain the Daikon radish on a sieve, and wash with water.
  12. 12 Place the Dashi and salt in a pot, and add the Daikon radish.
  13. 13 Simmer over a low heat for 30 minutes.
  14. 14 Mix well the ingredients A and place in another pot.
  15. 15 Stir the mix over a low heat for 1-2 minutes.
  16. 16 Arrange the Daikon radish in a bowl and pour on the miso sauce.
  17. 17 Place the shredded Yuzu rind on top of it.

きっかけ

管理栄養士 柴田真希さんのレシピ。 やわらかい大根を楽しんで。 Enjoy the soft texture of radish.

  • レシピID:1460015295
  • 公開日:2017/01/25

楽天レシピのレシピ

関連情報

カテゴリ
ふろふき大根大根
楽天レシピ
  • 最近スタンプした人

  • 最近スタンプした人

  • 最近スタンプした人

つくったよレポート(0件)

  • つくったよレポートはありません

関連カテゴリ