材料(作りやすい量人分)
- 醤油 soy sauce
- 200cc
- みりん mirin
- 大匙3Tbsp
- 砂糖 sugar
- 大匙3Tbsp
- 顆粒だし Hondashi
- 大匙1
作り方
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- 1
- 小鍋にみりんを入れて沸騰させ、アルコールをとばす。砂糖、顆粒だしを加えて溶かし、醤油も加えて加熱する。表面に膜がはったようなかんじになったら火を止める。(ふっとうさせない)
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- 2
- 布巾をかけて自然に冷ます。1日そのままおく。使うときに水で3~4倍にうすめる。
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- 3
- Pour mirin into a small pot, bring to boil until alcohol is gone.
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- 4
- Add sugar, Hondashi, stir to resolve.
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- 5
- Add soy sauce, heat until the temperature comes to 175F, cover with a cloth, let cool.
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- 6
- Let sit for a day in room temperature.
Dilute with 3 to 4 parts of water when use.
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- 7
- About 3 Tbsp per serving. Keep the rest refrigerated. The flavor gets milder as it sits.
きっかけ
グアムにいた頃、日本のめんつゆは高かったので、家でこうやって作っていました