材料(4人分)
- あさり clams
- 300g
- 生姜 ginger
- 1かけ piece
- 料理酒 sake
- 100cc
- 醤油 soy sauce
- 大1Tbsp
- みりん mirin
- 大1Tbsp
- 米 sushi rice
- 2カップ cups
- 水 water
- 適宜 some
- 細ねぎ green onion
- 少々 some
作り方
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- 1
- フライパンに酒、醤油、みりん、千切りにした生姜、あさりを加えてふたをし、強めの中火にかける。あさりが1つ開いたら火を止め、そのまま全てのあさりが開くまでおく。
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- 2
- Add sake, soy sauce, mirin, julliened ginger, clams in skillet, put lid on, put on high.
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- 3
- Turn off the heat when a clam opens, keep lid on, wait unil all the clams opens.
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- 4
- ふたを取って冷ましたら、あさりを拾い上げ、殻を除く。身と煮汁は別にする。
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- 5
- Remove lid, let cool, separate clams and juice. Reserve the juice. Shell clams.
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- 6
- 洗って水気を切った米に煮汁を加え、適宜に水を足してちょうどよい水加減にし、塩を加えてかき混ぜて炊く。炊き上がったらあさりの身を加えて混ぜる。茶碗に盛り、みじん切りのねぎをふる。
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- 7
- Rince & drain rice, add clam juice, water, salt to taste, mix well, cook with rice cooker.
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- 8
- Add clam meat when rice is done, plate, sprinkle with chopped green onion.
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