赤い薔薇のりんごタルト レシピ・作り方
材料(6人分)
- <パテシュクレ>
- 無塩バター 60g
- 砂糖 60g
- 卵黄 2個分
- アーモンドプードル 40g
- 薄力粉 160g
- <カスタードクリーム>
- 卵黄 2個分
- 砂糖 40g
- 薄力粉 大さじ2
- 牛乳 200cc
- バニラエッセンス 約10滴
- 無塩バター 10g
- 塩 少々
- <りんごのソテ>
- りんご 中2個
- 砂糖 50g
- 無塩バター 20g
- 赤ワイン 100cc
- シナモン 小さじ1/2
- ---English---
- <Pastry Crust>
- Unsalted Butter 60g
- Granulated Sugar 60g
- Egg Yolks 2
- Almond Powder 40g
- Plain Cake Flour 160g
- <Custard Cream>
- Egg Yolks 2
- Granulated Sugar 40g
- Plain Cake Flour 2 tbs
- Whole Milk 200ml
- Vanilla Extract 10 drops
- Unsalted Butter 10g
- A hint of Salt
- <Sautéed Apples>
- Apples 2
- Granulated Sugar 50g
- Unsalted Butter 20g
- Red Wine 100ml
- Cinnamon 1/2 tsp
作り方
- 1 パテシュクレ(タルト台)を作ります。常温に戻したバターと砂糖を白くなるまでに混ぜます。
- 2 卵黄を3回に分けて加え、間で切り混ぜします。
- 3 別のボウルでアーモンドプードルと薄力粉を合わせ、②に振るいます。均等になるまで切り混ぜします。
- 4 生地をまとめ、3cmの厚さの長方形に整形し、ラップで包みます。冷蔵庫で冷やします。
- 5 カスタードクリームを作ります。耐熱ボウルで卵をほぐし、砂糖を加え混ぜます。薄力粉を振るい、良く混ぜます。牛乳を少しずつ加え、均等になるまで混ぜます。液体を茶漉しします。
- 6 ⑤のボウルにラップをかけ、500Wのレンジで1分半間加熱します。一旦出し、よく混ぜます。
- 7 さらに1分半間加熱し、混ぜます。お好みの暑さになるまで30秒ずつ加熱し、混ぜること繰り返します。
- 8 バニラエッセンスと塩を加えます。熱いうちにバターも加え、混ぜます。粗熱をとります。
- 9 トッピングのりんごソテを作ります。りんごはよく洗い、半分に切ります。スプーンなどで芯を取り除きます。
- 10 りんごを縦に幅1mmのスライスに切ります。
- 11 耐熱ボウルに切ったりんご、砂糖、バター、赤ワインとシナモンを入れます。ラップをかけ、600Wのレンジで4分30秒を加熱します。
- 12 ボウルをレンジから出し、混ぜます。粗熱が取れたらりんごをザルに移動し、液体を取り除きます。
- 13 ④の生地を冷蔵庫から出し、棒にし、6等分切ります。クッキングシートを上で打ち粉(分量外)を使いながら各カットを1mmの暑さの円形に伸ばします。
- 14 経8cmタルト型に生地を合わせ、200℃に予熱したオーブンで10分間空焼きします。オーブンから出し、粗熱とります。
- 15 タルトに⑧のカスタードクリームを乗せます。
- 16 ⑪のりんごスライスの端っこが1cmぐらいかぶるように台に並べ、ぐるぐる巻きます。タルトの大きさになるまで並び巻き続けます。
- 17 ⑮のカスタードクリームが乗ったタルトの上に⑯の薔薇型りんごを乗せ、型を整えます。
-
18
<In English>
Start with pastry crust. - 19 Put room temperature butter and sugar in a bowl and mix until becomes whitish and fluffy.
- 20 Add egg yolks one at time and mix well between.
- 21 Mix cake flour and almond powder in a separate bowl and add to ⑳ and mix until even.
- 22 Bring the dough together, make into an evenly shaped rectangle.
- 23 Wrap ㉒ in cling film. Let cool down in fridge.
- 24 Make custard cream.
- 25 Break yolks into a heat resistant bowl and mix together with sugar.Add flour and mix well.
- 26 Add milk little by little while mixing all the time. Sieve the mixture.
- 27 Put a cling film over the bowl and heat in 500W microwave for 1.5 mins.
- 28 Take out and mix well.
- 29 Heat for another 1.5 mins in the 500W microwave and mix.
- 30 Keep heating in 30 secs intervals until you get the thickness of your liking.
- 31 Add vanilla extract, salt and butter and mix until even. Let cool down.
- 32 Make sautéed apples. Wash apples well and cut in half. Take off the seeds.
- 33 Cut apples into 1mm slices vertically.
- 34 Put ㉝, wine, sugar, butter and cinnamon in a heat resistant bowl, cover with cling film.
- 35 Heat in 600W microwave for 4.5 mins.
- 36 Take out from microwave, mix quickly and let cool down. Sieve and throw the liquid away.
- 37 Take ㉓ out of the fridge, shape into a stick and cut in 6 pcs.
- 38 Roll each into 1mm thin round – use some flour to prevent sticking.
- 39 Put ㊳ into ⌀8cm tins and bake in 200℃ oven for 10 mins. Take out and let cool down.
- 40 Insert custard cream ㉛ into the crusts.
- 41 Set apple slices in a row with 1cm on each other.
- 42 Roll until you have a rose shape that is the same size as the tartlet.
- 43 Top ㊵ with ㊷ and finalize the shape.
きっかけ
バレンタインやホワイトデーにぴったりな華やかなりんごタルトです。
おいしくなるコツ
※時短したい場合には市販のタルト台を利用しても良いです!
- レシピID:1460011264
- 公開日:2015/12/08
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関連情報
- 料理名
- アップルタルト ぐるぐるりんご
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穂美孫2024/02/28 11:04綺麗な薔薇