オーブンで鯛の塩焼き Baked SeaBream レシピ・作り方
材料(鯛1尾人分)
- 鯛
- 1尾-25cmくらい
- ピンクソルト(パウダー)
- 大さじ1+小さじ1
- 酒
- 大さじ2
- レモン
- 1個
- - English -
- Whole Sea Bream
- 1 (Approx 25cm long)
- Salt
- 1 Tbsp + 1 tsp
- Cooking Sake
- 2 Tbsp
- Lemon
- 1
作り方
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- 1
- 鯛の鱗を取り除き、頭を右手においてお腹を切って内臓を取り除き、エラを広げ中の内臓につながる部分を取り除く
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- 2
- 分量外の水をボールに張り、分量外の塩を大さじ1溶いて、鯛を洗ったら、水気を軽く拭き取る
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- 3
- 鯛の頭を左手に起き、皮目に切り込みを入れる
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- 4
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- バットか大きめの皿に鯛を置き、両面とお腹の空洞にピンクソルト大さじ1をすり込み、酒を全体にふりかけ、ラップをぴったり貼り付けて冷蔵庫で30分置く
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- 5
- ラップを外し、ペーパータオルでおさえて鯛の水気を取り、焼き網に乗せて、30cmほどの高さから、ピンクソルト小さじ1をふりかける
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- 6
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- ヒレをアルミホイルで覆ってから、180度のオーブンに入れて30分焼く
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- 7
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- アルミホイルを外し、皿に移し、くし切りにしたレモンを添える
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- 8
- - English -
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- 9
- Descale the sea bream inside a large plastic bag, and gut the sea bream from its righ side
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- 10
- Rinse the sea bream in 3% salty water, and pat it dry, and score the skin on its left side
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- 11
- Rub salt (1Tbs) on the inside and outside of the fish and sprinkle cooking sake all over
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- 12
- Rinse the sea bream in 3% salty water, and pat it dry
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- 13
- Rub salt on the inside and outside of the sea bream and sprinkle cooking sake all over
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- 14
- Wrap the fish tightly with clingfilm and keep it in the fridge for half an hour
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- 15
- Removed the clingfilm and pat dry, then sprinkle salt (1tsp) from 30cm high on scored side
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- 16
- Put the fish on a grill tray, and cover the top fin and tale fin with aluminum foil
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- 17
- Bake the fish for 30 minutes in 180°C oven
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- 18
- Remove the aluminum foils and serve it with wedged lemon
きっかけ
夕飯に。 Traditional celebration meal in Japan.