材料(3人分)
- 鶏ささみ chicken tender
- 4本
- 塩 salt
- 小1/2tsp
- 紹興酒 chinese wine
- 小2tsp
- レタス lettuce
- 4枚 leaves
- きゅうり cucumber
- 1本
- 海鮮醤 hoisin sauce
- 大さじ5Tbsp
- ナンプラー fish sauce
- 大1Tbsp
- 砂糖 sugar
- 大1Tbsp
- 水 water
- 大2Tbsp
- 素麺 somen
- 300g
- すり胡麻 sesame seeds
- 少々
作り方
-
- 1
- ささみに塩をすりこみ、紹興酒をもみこむ。ビニール袋に入れて空気を抜いて口を縛る。鍋に湯を沸騰させ、火を止めてからささみのビニール袋を入れ、蓋をして12分おく。
-
- 2
- ささみのビニール袋を取り出し、冷水に浸ける。冷めたら手でさく。
-
- 3
- レタス、きゅうりを千切りにする。海鮮醤、ナンプラー、砂糖、水を混ぜ合わせ、冷やしておく。
-
- 4
- 素麺を固めに茹でて冷水でよくもみ洗いし、少しずつ手にとって丸め、皿に盛る。レタス、きゅうり、ささみを盛り、タレをかけ、すり胡麻をかける。
-
- 5
- Rub chicken with salt and chinese wine, put in a plastic bag, let air out, seal.
-
- 6
- Boil water in a pot, take off the heat, submerge chicken, put lid on, let stand 12 min.
-
- 7
- Put the chicken bag in ice water, let cool and shred. Jullien lettuce & cucumber.
-
- 8
- Mix hoisin sauce, sugar, fish sacue. Cook somen according to the instruction.
-
- 9
- Put somen, lettuce, cucumber, chicken on a plate, pour the sauce, sprinkle w/ sesame seeds
きっかけ
ベトナム春巻きにいつも作るタレでお素麺を食べたらどうかなと思い、作りました。
関連情報
- カテゴリ
-
素麺・冷麦ささみ
- 料理名
-
Vietnamese chicken somen