たぬきうどん Tanuki udon noodle レシピ・作り方

楽天レシピ 公式
揚げ玉のサクサク感がアクセントのたぬきうどん。Enjoy the crispy texture of Tempura bits!
みんながつくった数 6

材料(2人分)

うどん
2玉
乾燥わかめ
3g
小ねぎ(小口切り)
2本分
<天かす>
A)小麦粉
大さじ2
A)冷水
大さじ2
A)塩
少々
揚げ油
適量
B)だし汁
2カップ
B)醤油・みりん・酒
各大さじ2
---English---
Serves: 2 servings
2 portions (9 oz)
Udon noodle
1 Tbsp.
Dried Wakame seaweed
2 stalks, chopped
finely Scallion
<Tempra bits>
A: 2 Tbsp.
All purpose flour
A: 2 Tbsp.
Cold water
A: A dash
Salt
<Soup>
B: 1 2/3 US cups
Dashi stock
B: 2 Tbsp.
Soy sauce
B: 2 Tbsp.
Mirin
B: 2 Tbsp.
Sake

作り方

  1. 1
    材料です。
    Ingredients.
  2. 2
    わかめは水に浸けて戻し、水気をよくしぼる。
  3. 3
    <天かすの作り方>
    ボールにAをいれて混ぜ合わせる。
  4. 4
    180℃に熱した油の中に、菜箸を数本を使い混ぜたAをつけ、箸を振りながら油の中へ落とす。きつね色に揚がったら、網ですくい油を切る。
  5. 5
    <うどんつゆ>
    鍋にBをいれて火にかけ、ひと煮立ちさせる。
  6. 6
    別の鍋に湯を沸かし、表示通りにうどんをゆで、水気をしっかり切って器に盛る。
  7. 7
    器にうどんをいれ、うどんつゆをかけて、わかめ、揚げ玉、こねぎをのせる。
  8. 8
    <In English>
  9. 9
    Place the dried Wakame seaweed in water to soften, and drain well.
  10. 10
    How to make Tempura bits:
    Put ingredients A in a bowl and mix.
  11. 11
    In a frying pan, preheat oil to 356°F=180℃.
  12. 12
    Hold several chopsticks together, and dip into the mixture A:.
  13. 13
    Drop bits of the mixture into the oil by shaking them off the chopsticks.
  14. 14
    When they have browned lightly, scoop them out of the oil with a kitchen skimmer.
  15. 15
    <Soup>
    Heat soup ingredients B: in a pot, and bring them to a boil.
  16. 16
    Boil the Udon noodles according to instructions, and drain well. Place in a bowl.
  17. 17
    Pour the soup into the bowl. Garnish with wakame seaweeds, Tempura bits and green onions.

きっかけ

管理栄養士 柴田真希さんのレシピです。

公開日:2017/01/25

つくったよレポート( 1 件)

2020/09/27 15:57
天かすは市販品ですが(スミマセン)お出汁や盛り付け参考にさせてもらいました!美味しかったですー(*^^*)♪♪
まいボーイ
レポートありがとうございます!いえいえ!美味しく作っていただき嬉しいです☆ぜひリピートしてくださいね(*^^*)

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