年越しそば Year-crossing soba レシピ・作り方

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海老天の年越しそばです。Japanese eat Soba noodles on New Year’s Eve to wish for good luck.
みんながつくった数 9

材料(2人分)

そば
2玉
大きめの海老
4尾
わけぎ(小口切り)
適量
七味
適量
<天ぷら衣>
溶き卵
1/3個
冷水
50ml
小麦粉
大さじ4
揚げ油
適量
<そばつゆ>
B)だし汁
3カップ
B)醤油
大さじ2
B)みりん
大さじ2
B)塩
小さじ1/6
---English---
Serves: 2 servings
2 portions
Soba noodles
4
Large shrimps
To taste
chopped Green onion
To taste
Shichimi Togarashi
<Tempura batter>
1/3
Beaten egg
1/4 US cup
Cold water
4 Tbsp.
All purpose flour
Adequate amount of
Vegetable oil
<Mentsuyu>
2 1/3 US cups
Dashi stock
2 Tbsp.
Soy sauce
2 Tbsp.
Mirin
1/6 Tsp.
Salt

作り方

  1. 1
    材料です。
    Ingredients.
  2. 2
    えびはしっぽを残して殻をむき、背ワタをとる。
  3. 3
    ボールに溶き卵と冷水をいれて混ぜ合わせ、小麦粉をいれて箸で軽く混ぜ、衣を作る。(粉が残る程度に、混ぜすぎない。)
  4. 4
    えびを天ぷら衣にくぐらせて、180℃の油でからりと揚げる。
  5. 5
    鍋にBをいれてひと煮立ちさせ、そばつゆを作る。
  6. 6
    別の鍋に湯を沸かして、そばを表記通りに茹でる。ざるにあけて湯を切る。
  7. 7
    器にそばつゆ、そばをいれて海老天ぷらをのせ、わけぎをちらす。お好みで七味を振る。
  8. 8
    <In English>
  9. 9
    Peel the shrimp except the tail, and de-vein them.
  10. 10
    Put the beaten egg and cold water in a bowl.
  11. 11
    Add flour into the bowl, stir with chopsticks, it's OK if some flour remains on surface.
  12. 12
    Dip the shrimp in the tempura batter, and fry in 356°F=180℃ oil.
  13. 13
    Put the ingredients of <Mentsuyu> in a pot, and boil to make Mentsuyu.
  14. 14
    Boil the Soba noodles with another pot as instructions. Put in a strainer, and drain.
  15. 15
    Put the Mentsuyu and Soba noodles in individual bowls, and place the shrimp on top.
  16. 16
    Sprinkle with the green onion and Shichimi togarashi.

きっかけ

管理栄養士 柴田真希さんのレシピです。

公開日:2017/01/25

つくったよレポート( 2 件)

2017/12/31 21:47
おいしかったです!
kazumi_pug
レポートありがとうございます♪またリピートしてくださいね~(^-^)
2017/12/31 19:20
美味しかったです。
VRX
レポートありがとうございます♪またリピートしてくださいね~(^-^)

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