ふろふき大根 / Radish with Miso レシピ・作り方

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柚子の香りが食欲そそる、大根を軟らかく煮たほっこりおかず。The aroma of Yuzu will stimulate your appetite.
みんながつくった数 8

材料(2人分)

大根
2/3本
米のとぎ汁
かぶる程度(1000ml)
だし汁
600ml
ひとつまみ
(A)赤味噌
大さじ3
(A)砂糖
大さじ1
(A)酒
大さじ1.5
(A)みりん
大さじ1.5
柚子皮(あれば)
適量
---English---
Serves: 2 servings
2/3
Daikon radish
4 US cups Water
after washing rice
2 1/3 US cups
Dashi stock
A pinch of Salt
Yuzu rind,
If you like
A:3 Tbsp.
Dark-brown Miso
A:1 Tbsp. Sugar
A:1 1/2 Tbsp Sake
A:1 1/2 Tbsp. Mirin

作り方

  1. 1
    材料です。
    Ingredients.
  2. 2
    大根は3㎝厚さに切って皮を向き、面取りをして十字に切り込みを入れる。(かくし包丁)
  3. 3
    鍋に大根と米のとぎ汁を入れ火にかける。串がすっとささるまで弱火で40分ほど煮る。
  4. 4
    ざるにあけて大根を洗い、鍋にだし汁と塩をいれて大根を戻し、弱火で30分ほど煮る。
  5. 5
    Aをよく混ぜ合わせて小鍋にいれ、混ぜながら弱火で1~2分煮詰めて味噌だれを作る。
  6. 6
    器に大根を盛りつけ、味噌だれをかけて柚子皮をちらす。
  7. 7
    English:
    Cut the Daikon radish into 1 1/2 inch (3cm) thick.
  8. 8
    Peel and bevel the edges , and make a cross-shape incision on one end.
  9. 9
    Place the Daikon radish in a pot, and pour in the water in which rice has been washed.
  10. 10
    Simmer over a low heat until tender by sticking a skewer into the Daikon radish (40 min).
  11. 11
    Drain the Daikon radish on a sieve, and wash with water.
  12. 12
    Place the Dashi and salt in a pot, and add the Daikon radish.
  13. 13
    Simmer over a low heat for 30 minutes.
  14. 14
    Mix well the ingredients A and place in another pot.
  15. 15
    Stir the mix over a low heat for 1-2 minutes.
  16. 16
    Arrange the Daikon radish in a bowl and pour on the miso sauce.
  17. 17
    Place the shredded Yuzu rind on top of it.

きっかけ

管理栄養士 柴田真希さんのレシピ。 やわらかい大根を楽しんで。 Enjoy the soft texture of radish.

公開日:2017/01/25

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