年越しそば Year-crossing soba レシピ・作り方
- 約15分
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公式
海老天の年越しそばです。Japanese eat Soba noodles on New Year’s Eve to wish for good luck.
材料(2人分)
- そば 2玉
- 大きめの海老 4尾
- わけぎ(小口切り) 適量
- 七味 適量
- <天ぷら衣>
- 溶き卵 1/3個
- 冷水 50ml
- 小麦粉 大さじ4
- 揚げ油 適量
- <そばつゆ>
- B)だし汁 3カップ
- B)醤油 大さじ2
- B)みりん 大さじ2
- B)塩 小さじ1/6
- ---English---
- Serves: 2 servings
- 2 portions Soba noodles
- 4 Large shrimps
- To taste chopped Green onion
- To taste Shichimi Togarashi
- <Tempura batter>
- 1/3 Beaten egg
- 1/4 US cup Cold water
- 4 Tbsp. All purpose flour
- Adequate amount of Vegetable oil
- <Mentsuyu>
- 2 1/3 US cups Dashi stock
- 2 Tbsp. Soy sauce
- 2 Tbsp. Mirin
- 1/6 Tsp. Salt
作り方
-
1
材料です。
Ingredients. - 2 えびはしっぽを残して殻をむき、背ワタをとる。
- 3 ボールに溶き卵と冷水をいれて混ぜ合わせ、小麦粉をいれて箸で軽く混ぜ、衣を作る。(粉が残る程度に、混ぜすぎない。)
- 4 えびを天ぷら衣にくぐらせて、180℃の油でからりと揚げる。
- 5 鍋にBをいれてひと煮立ちさせ、そばつゆを作る。
- 6 別の鍋に湯を沸かして、そばを表記通りに茹でる。ざるにあけて湯を切る。
- 7 器にそばつゆ、そばをいれて海老天ぷらをのせ、わけぎをちらす。お好みで七味を振る。
- 8 <In English>
- 9 Peel the shrimp except the tail, and de-vein them.
- 10 Put the beaten egg and cold water in a bowl.
- 11 Add flour into the bowl, stir with chopsticks, it's OK if some flour remains on surface.
- 12 Dip the shrimp in the tempura batter, and fry in 356°F=180℃ oil.
- 13 Put the ingredients of <Mentsuyu> in a pot, and boil to make Mentsuyu.
- 14 Boil the Soba noodles with another pot as instructions. Put in a strainer, and drain.
- 15 Put the Mentsuyu and Soba noodles in individual bowls, and place the shrimp on top.
- 16 Sprinkle with the green onion and Shichimi togarashi.
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2 件
つくったよレポート(2件)
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kazumi_pug2017/12/31 21:47おいしかったです!
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VRX2017/12/31 19:20美味しかったです。